Kopaonik

Zimovanje sa decom – odmor ili umor?

Ovakav vid odmora je zapravo sjajna prilika za pravljenje nezaboravnih uspomena i zbližavanje porodice. Ovo je jedna velika porodična avantura, ali i idealan način da privolite svoju decu da zavole zimske aktivnosti i boravak u prirodi. Ovo će vam doneti neprocenjivo iskustvo i dragocene trenutke. Ove trenutke ćete u budućnosti rado prepričavati i radovati im se zajedno prilikom planiranja svakog narednog zimovanja.
Ipak, znajte u startu da nije uvek lako isplanirati i organizovati ovakav vid odmora. Ako vam se čini da je muka bilo spakovati se za letovanje, shvatićete da je to bio mačji kašalj naspram pakovanja za zimovanje sa decom.
Sa decom je dozvoljeno ići svuda, osim u slučaju beba, kod kojih nije preporučljiv boravak na nadmorskoj visini iznad 1.500 m. Boravak na planini je za decu pravo bogatstvo što zbog čistog vazduha, tako i zbog igara na snegu.

Benefiti boravka dece na planini su:

• Čist planinski vazduh je odličan “čistač” pluća koja su izložena gradskom vazduhu koji sadrži brojne štetne agense, koji svakim udahom ulaze u detetov organizam
• Planinsko sunce i čist vazduh su “pojačivači” apetita ali i utiču na jačanje odbrambenog sistema deteta
• Neuporedivo je manje bakterija i virusa na planini u poređenju sa gradom
• Razređen planinski vazduh sadrži manje kiseonika, što dovodi do povećanja broja crvenih krvnih zrnaca
• Deci sa nekim vrstama alergije prija boravak na planini
• Idealno je boraviti deset do petnaest dana jer se tada zaista može popraviti krvna slika deteta
Imajte na umu nekoliko korisnih saveta koje će vam olakšati pripreme za odlazak na planinu ali i tamošnji boravak.

Saveti za prevazilaženje stresa oko organizacije boravka sa decom na planini

Prvenstveno, bitno je da danima unapred pratite vremensku prognozu, jer ukoliko vreme bude loše, pripremite se na činjenicu da ćete većinu vremena morati provesti u zatvorenom prostoru. Neophodni uslovi za izlazak male dece i beba napolje su da je vreme sunčano i da je temperatura vazduha nekoliko stepeni iznad 0ﹾC.
Pre nego što krenete na zimovanje, potrudite se da dete “izolujete” od prevelike javnosti kako biste izbegli boravak u prostoriji u kojoj su prehlađeni ljudi.

U slučaju da prvi put vodite dete na zimovanje, spremite se da ukoliko dete nije naviklo na planinski vazduh postoji velika mogućnost mučnina, nervoze i problema sa spavanjem. U tom slučaju, potrebno je da dajete detetu dosta tečnosti i obezbedite dosta odmora u prvim danima boravka, dok se ne privikne na visinsku razliku. Kao i u slučaju letovanja, i za planinu će vam biti potrebna priručna apoteka (antipiretici, antihistaminici, probiotici, antibiotici širokog spektra u vidu sirupa, kapi za nos, krema sa zaštitnim faktorom od sunca i balzam za usne, hidrirajuća zaštitna krema za zimsko vreme i sl.).

Iako deca najbolje uče u ranom detinjstvu, potrebno je biti obazriv prilikom obučavanja deteta za skijanje, a nephodna je nabavka kvalitetne opreme. Skijaške cipele, vezovi za skije i zaštitna kaciga su preduslovi bezbednog skijanja. Dobre skijaške ili naočare za sunce, kao i topla vodonepropusna garderoba, windstop jakna, kape i rukavice i obuća koja se ne kliza, su takođe od velike važnosti.

Kada dete izlazi na sneg, najbolje mu je obući jednodelni skafander, koji ima kapuljaču, a ispod nje mu staviti pamučnu ili pletenu kapu. Najbitnije je da detetu bude udobno i da ga odelo ne sputava. Čak i u slučaju da dete ne skija, biće mu potrebno mnogo slojeva odeće kako bi mu bilo toplo. Vodite računa da dete ne bude znojavo na hladnoći. Bitno je da pored sebe uvek imate rezervni par čarapica i rukavica jer se na snegu dete smoči neverovatnom brzinom.

Ukoliko su vaša deca bebe ili predškolci najbolje je izabrati termin kada nije školski raspust. Razlog ovome je izbegavanje velikih gužvi i opuštenije uživanje u zimskoj čaroliji.

Dobro se informišite da li smeštaj, u kome ćete boraviti tokom zimskog odmora, sadrži hranilicu, krevetac ili ogradicu. Poželjno je da u sklopu smeštaja, postoje i dodatni organizovani programi za decu – igraonice ili radionice, kao i da je moguće ostaviti decu na čuvanje.

Prilagodite vreme putovanja ritmu svog deteta. Najbolje je da putujete u vreme kada je ono naviklo da spava. Tako će vam put proteći u miru, a kada stignete dete će biti aktivno i moći ćete odmah da otpočnete avanturu.

Ukoliko roditelji nisu vrsni skijaši, najbolja opcija bi bila upisati dete u ski školicu, koja će im obezbediti da prvi skijaški koraci biti sigurni i pravilni. Iako postoje zimovališta, koja izdaju ski pasove za decu ispod četiri godine, dosta ski instruktora to ne preporučuje. Nedovoljna snaga deteta, nestabilnost i prisustvo straha od stajanja na skijama, su razlozi koji govore u prilog tome. Privatni časovi skijanja nisu garancija da će vaše dete profesionalno skijati. Nemojte se nervirati ako vaše dete ne bude želelo da ostaje na časovima. Uostalom, ovo i jeste porodični odmor, pa zašto onda ne biste proveli što više vremena zajedno? Neka deca će bolje učiti uz roditelje. Tako možete napraviti pauzu kada vidite da je detetu potrebno. Popijte toplu čokoladu ili čaj i napravite još jednog Sneška Belića.

Iako ste vi možda strastveni skijaš budite spremni da na zimovanju sa decom malo zapostavite svoju strast. Na snegu može biti veoma zabavno i ako odlučite da se sankate sa svojom decom, pravite andjele ležeći u snegu. Možete organizovati i porodično grudvanje ili magičnu šetnju kroz snežnu šumu.

Ukoliko putujete u inostranstvo obavezno uplatite međunarodno zdravstveno osiguranje. Kada stignete u zimovalište raspitajte se gde je doktorska ordinacija, kako bi u slučaju potrebe bili spremni.

Čim se dete umori od igre na snegu, ubedite ga da uđe gde ste smešteni. Nema zdravijeg sna od onog koji usledi nakon igre na snegu.

Svi naši Gold Lux apartmani i studiji na Kopaoniku (linkovati ovu frazu sa https://apartmentsgoldkopaonik.com/apartmani/) su kompletno opremljeni za boravak vaše porodice. Ono što posebno želimo da naglasimo jeste da su za nepušače, tako da vaša deca mogu u potpunosti uživati u blagodetima kopaoničkog vazduha koji je svežiji, čistiji i lakši od gradskog vazduh,a kome su deca svakodnevno izložena.

Kako odabrati pravu destinaciju za zimovanje?

Sajt bebac.com je obradio temu koje su najbolje destinacije za zimovanje sa decom u Srbiji, pa vam iz tog razloga preporučujemo da pogledate članak na njihovom sajtu.
https://www.bebac.com/tekst/destinacije-za-zimovanje-u-srbiji/sve

Srećan put i divan odmor vam želi tim
https://apartmentsgoldkopaonik.com/apartmani/

error: Sadržaj sajta je zaštićen !!
Call Now ButtonREZERVIŠI